Top 10 dań, których musisz spróbować na Teneryfie – przewodnik po smakach Wysp Kanaryjskich

29 listopada 2025, 14:20, Anna Kluwak
fot. nateneryfie.pl
Teneryfa to przede wszystkim słoneczna pogoda, piękne plaże i zachwycające krajobrazy z wulkanem Teide, wąwozem Masca oraz górami Anaga. Ale wyspa słynie także ze swojej kuchni – pełnej aromatów, tradycji i lokalnych składników. Od ryb i owoców morza, przez sery i mięsa, aż po kawy i likiery – na Wyspach Kanaryjskich spróbujesz smaków, które trudno znaleźć gdziekolwiek indziej.

W grupie „Teneryfa – forum wakacyjne” znajdziesz praktyczne porady, ostrzeżenia przed pułapkami i inspiracje, dokąd pojechać na wakacjach.

Dołącz do grupy na Facebooku

Lista lokalnych potraw jest bardzo długa, dlatego redakcja nateneryfie.pl przygotowała zestawienie dziesięciu najważniejszych dań, których absolutnie musisz spróbować podczas pobytu.

1. Kawa barraquito – kawowy rytuał na Teneryfie

Barraquito to symbol Teneryfy. Ta warstwowa kawa składa się z espresso, skondensowanego mleka, spienionego mleka i likieru Licor 43. Całość dopełnia cytrynowa skórka oraz cynamon, nadając napojowi korzenny aromat. W każdej kawiarni przepis może się nieco różnić – dlatego warto próbować barraquito w różnych miejscach.

Przepis znajdziesz tutaj: Kawa barraquito, przysmak prosto z Wysp Kanaryjskich

Kawa barraquito na Teneryfie podana w szklance

2. Kanaryjskie ziemniaczki (papas arrugadas) – smak Teneryfy

Papas arrugadas to najbardziej rozpoznawalne danie kanaryjskie. Gotowane w silnie słonej wodzie ziemniaki mają intensywny aromat, pomarszczoną skórkę oraz wyjątkowy smak. Tradycyjnie podaje się je z sosami mojo rojo i mojo verde. To doskonała przystawka lub dodatek do ryb.

Kanaryjskie ziemniaczki papas arrugadas podawane z sosami mojo

3. Sosy mojo rojo i mojo verde – tajemnica kanaryjskich smaków

Mojo rojo to pikantny sos na bazie czerwonej papryki i chili, natomiast mojo verde jest ziołowy, łagodniejszy i przygotowywany z kolendry, czosnku i zielonej papryki. Każda restauracja ma własny przepis, dlatego warto próbować obu sosów w różnych miejscach.

Sosy mojo rojo i mojo verde podawane w miseczkach

4. Grillowany ser kozi (queso asado de cabra) – prawdziwa perła Wysp Kanaryjskich

Teneryfa słynie z koziego sera, ale grillowany ser kozi to absolutny hit. Grillowanie nadaje mu chrupiącą skórkę, a dodatki – takie jak miód palmowy, marmolada z papryki czy sosy mojo – podkreślają jego naturalny smak.

Grillowany kozi ser podawany z dodatkami na Teneryfie

5. Paella z owocami morza – hiszpańska klasyka w kanaryjskim wydaniu

Paella z owocami morza na Teneryfie różni się od wersji kontynentalnej – dzięki lokalnym składnikom ma bardziej wyrazisty, morski smak. Świeże krewetki, małże i kalmary połączone z aromatycznym ryżem tworzą idealne danie obiadowe.

Paella z owocami morza w restauracji na Teneryfie

6. Krewetki w oliwie z czosnkiem (gambas al ajillo)

Jedna z najpopularniejszych tapas. Krewetki smażone są w oliwie z czosnkiem, chili i pietruszką. Serwowane na gorąco – idealne jako szybka przystawka lub lekki posiłek.

Krewetki gambas al ajillo w oliwie z czosnkiem

7. Likier bananowy (licor de plátano) – egzotyczny smak Teneryfy

Likier bananowy to jeden z najpopularniejszych alkoholi na wyspie. Powstaje z wyjątkowo słodkich kanaryjskich bananów. Jest słodki, aromatyczny i świetnie sprawdza się jako digestif.

Likier bananowy licor de plátano w butelce

8. Churros z czekoladą – słodka przyjemność

Churros to smażone rurki w kształcie gwiazdki, podawane z gęstą, gorącą czekoladą. Popularne na śniadanie i deser. Najlepiej smakują w małych churreriach.

Zachody słońca na Teneryfie – zobacz, gdzie są najpiękniejsze!

Churros z gorącą czekoladą na Teneryfie

9. Sangria – idealny napój na gorące dni

Sangria to orzeźwiający napój na bazie czerwonego wina i owoców. Na Teneryfie spotkasz lokalne wersje z dodatkiem bananów oraz owoców tropikalnych. Doskonała na letnie popołudnie.

Sangria z owocami podawana w szklanym dzbanku

10. Hiszpańska tortilla (tortilla española) – klasyczny omlet ziemniaczany

Tortilla de patatas to omlet z ziemniaków, jajek i cebuli. Na Teneryfie często podawana jest na zimno lub z dodatkami: chorizo, papryką lub świeżymi ziołami.

Hiszpańska tortilla de patatas pokrojona na kawałki

Kuchnia Teneryfy to pełne aromatów połączenie kultury kanaryjskiej, hiszpańskich tradycji oraz lokalnych składników. Od barraquito, przez papas arrugadas, po likier bananowy – każde danie ma swoją historię i charakter. Podczas pobytu warto smakować jak najwięcej, bo każda potrawa odkrywa inny fragment tej niezwykłej wyspy.

Sprawdź też:


Podziel się

W grupie „Teneryfa – forum wakacyjne” znajdziesz praktyczne porady, ostrzeżenia przed pułapkami i inspiracje, dokąd pojechać na wakacjach.

Dołącz do grupy na Facebooku