Choć kawa ta kojarzy się z egzotycznymi podróżami, jej przygotowanie jest bardzo proste.
Do przygotowania kawy barraquito potrzebujesz:
2 łyżeczki mleka skondensowanego
30 ml espresso
30 ml likieru Licor 43
spienione mleko
skórkę cytryny
Na dno szklanki wlej mleko skondensowane. Następnie po łyżeczce wlej likier Licor 43. Dodaj espresso i na koniec spienione mleko. Na wierzch połóż mały kawałek skórki cytryny.
Historia głosi, że nazwa popularnej kawy została nadana na cześć jednego z klientów, który przez długi czas przychodził do baru w Santa Cruz i prosił barmana o przygotowanie takiego właśnie napoju. Nazywano go Barraco.
Tego nie możesz przegapić będąc na Teneryfie. Koniecznie odwiedź Siam Park!
Na wyspie napój ten jest traktowany jako deser. Zatem często jest on spożywany w godzinach popołudniowych. W restauracjach i kawiarniach możecie spotkać go również pod nazwą „leche, leche” czyli „mleko i mleko”
Poniżej znajdziesz przepis, który możesz pobrać i skorzystać kiedy tylko będziesz miał ochotę przygotować pyszne barraquito.
Smaczego!