Jeszcze wczoraj (22 grudnia) głośno mówiono o potrzebie wprowadzenia na Teneryfie najwyższego, czwartego poziomu alarmowego. Ma to związek ze stale rosnącą liczbą zakażeń na całym archipelagu. Najbardziej narażona jest właśnie Teneryfa. Wykryto tu 70% wszystkich zakażeń. Dlatego władze mówiły o pomyśle podwyższenia poziomu alarmowego na Teneryfie z 3 na 4. Tak się jednak nie stało.
Rząd Wysp Kanaryjskich rozważa również zwrócenie się do Sądu Najwyższego Wysp Kanaryjskich (TSJC) o zezwolenie na nocną godzinę policyjną w celu ograniczenia przemieszczania się w określonych godzinach. Ma to na celu ograniczenie spotkań towarzyskich. Potwierdził to dyrektor kanaryjskiej służby zdrowia (SCS), Conrado Domínguez.
Rozważane jest także zamknięcie życia nocnego, czyli dyskotek, klubów i pubów rozrywkowych. Jest to jeden z sektorów, w których najszybciej roznosi się wirus.
Ministerstwo Zdrowia Wysp Kanaryjskich opublikowało za to zalecenia dotyczące organizowania spotkań towarzyskich i rodzinnych. Mają one odbywać się z jak największą ostrożnością w celu uniknięcia możliwości przeniesienia wirusa COVID-19.
1.) Wskazane jest unikanie spotkań między osobami, które nie mieszkają razem.
2.) Jeśli jednak do nich dojdzie, celebrujmy je na zewnątrz lub w dobrze wentylowanych miejscach, unikając zamkniętych przestrzeni.
3.) Należy utrzymać możliwie najmniejszą liczebność grupy, unikać kontaktu z osobami z różnych „grup spotkań”.
4.) Jeśli jacyś goście mają objawy, nie bierz udziału w uroczystości. Musisz się odizolować i zadzwonić na linię 900 112 061.
5.) Jeśli któryś z gości ma bliski kontakt z osobą zarażoną, nie powinien brać udział w uroczystościach.
6.) Dodatkowym środkiem bezpieczeństwa może być uzyskanie negatywnego testu diagnostycznego tuż przed przybyciem na spotkanie.
7.) Należy utrzymywać bezpieczną odległość przez cały czas, w tym przy stole podczas lunchu lub kolacji, między osobami niemieszkającymi razem.
8.) Noś ciasno przylegającą maskę tak długo, jak to możliwe i zdejmuj ją tylko podczas jedzenia i picia.
9.) Promuj odpowiednią higienę (higienę rąk, nie dziel się szklankami, sztućcami itp.)
10.) Skróć czas przy stole, aby zmniejszyć ryzyko przeniesienia koronawirusa.