Sangria to hiszpański poncz, który jest jednym z najbardziej popularnych trunków na Teneryfie, w Hiszpanii kontynentalnej, ale również w niektórych krajach Ameryki Południowej. Przygotowywany na bazie czerwonego wina jest jednym z ulubionych przysmaków turystów oraz mieszkańców.
Cechą charakterystyczną sangrii są zanurzone w niej owoce. Najczęściej są to: jabłka, pomarańcze, limonki, ale znajdziecie w niej również truskawki, brzoskwinie czy banany.
Z sangrią jest jak z każdą potrawą. Każdy lokal ma nieco inną sangrię. Na Teneryfie znajdziecie wiele rodzajów sangrii i wariacji na jej temat, np. z winem musującym.
Ponieważ sangria to jeden z najbardziej popularnych drinków na Teneryfie, jest on dostępny prawie wszędzie. Jednak ceny sangrii mogą się znacznie różnić w zależności od miasta, w którym się znajdujemy oraz restauracji. Zwykle za dzbanek sangrii zapłacimy ok. 7 euro w mniej turystycznych miejscowościach. W Costa Adeje, w restauracjach przy promenadzie cena ta jest wyższa i może wynosić nawet 12 euro.
Chciałbyś zachować smak wakacji na dłużej? Przygotuj własną sangrię w domu! Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pyszną sangrię, którą możesz przygotować w zaciszu domowej kuchni
Składniki:
butelka czerwonego wina (750 ml)
woda mineralna (ok. 400 ml)
sprite lub woda gazowana (ok. 300 ml)
mocny alkohol (może być likier pomarańczowy lub brandy - 100 ml)
sok z pomarańczy
pokrojone owoce (pomarańcza, limonka, cytryna, jabłko)
mięta
cukier jeśli jest potrzebny