Wiadomości

Churros - hiszpańska pyszna przekąska

3 marca 2022, 12:07
Słodki przysmak hiszpański, popularny również na Teneryfie. Z czym się je churros, jaka jest ich historia i dlaczego Hiszpanie mają tłusty czwartek codziennie?

Churros - co to jest?

Jest to ciasto smażone na głębokim oleju w kształcie pałeczek lub gwiazdek. W smaku przypominają polskie pączki, ale nie mają nadzienia. Hiszpanie jadają je posypane cukrem, cynamonem lub maczane w czekoladzie.

Można je kupić w kawiarniach nazywanych Churrería. Często spożywane na śniadanie. Jest to bardzo popularna przekąska na półwyspie iberyjskim, ale również na Teneryfie czy w Ameryce łacińskiej.

Churros - historia

Z churros wiąże się wiele historii i legend. Jedna z nich opowiada, że churros powstały już w XVIII wieku. Burżuazja z Madrytu miała to wtedy sięgać po churros w towarzystwie gorącej czekolady.

Gdzie zjeść churros?

Na Teneryfie jest wiele churrerías, w których można skosztować słodkich wypieków. Zlokalizowane są one na całej wyspie, dlatego wystarczy wpisać w google hasło: Churrería, a z pewnością w okolicy pojawi się kilka punktów.

Churros - cena

Zwykle za porcję churros zapłacimy od 1,5 - 3 euro.


Podziel się

Komentarze


Pozostałe wiadomości