Teneryfa to przede wszystkim słoneczna pogoda, piękne plaże, zapierające dech krajobrazy z wulkanem Teide, wąwozem Masca i górami Anaga na czele, ale nie tylko. Teneryfa oferuje również wspaniałą kuchnię. Będąc na Wyspach Kanaryjskich można spróbować wielu wyśmienitych potraw od ryb i owoców morza, poprzez pyszne sery i mięsa, aż do pysznych kaw i likierów.
Oczywiście lista dań, których trzeba spróbować będąc na Teneryfie jest naprawdę długa, dlatego też redakcja portalu nateneryfie.pl postanowiła wybrać dziesięć topowych rzeczy obok których nie powinno się przejść obojętnie.
To zdecydowanie rzecz numer jeden, której trzeba koniecznie spróbować będąc na Teneryfie. Jej smak jest naprawdę niepowtarzalny. Barraquito to tak naprawdę kawa "mleko z mlekiem", a wszystko przez to, że w jej skład oprócz kawy, i likieru 43 wchodzi mleko skondenstowane i spienione mleko. O tym, jak przyrządzić samodzielnie barraqiuto przeczytasz w artykule „Kawa barraquito, przysmak prosto z Wysp Kanaryjskich”.
Będąc na Teneryfie trzeba koniecznie spróbować kanaryjskich ziemniaków, czyli po hiszpańsku papas arrugadas. To małe ziemniaczki gotowane w dużej ilości soli morskiej. Są zawsze podawane do obiadu lub kolacji, jako dodatek do ryb czy owoców morza. Można je również zamówić jako przystawkę. Takiego smaku i aromatu nie mają inne ziemniaki. Obowiązkowo do kanaryjskich ziemniaczków są podawane dwa sosy: mojo rojo i mojo verde.
Chyba nie ma na wyspie bardziej popularnych sosów, niż mojo rojo i mojo verde, czyli hiszpański sos czerwony i sos zielony. Podaje się je przede wszystkim do kanaryjskich ziemniaczków, ale również do mięs, ryb i owoców morza. Sos mojo rojo jest dość pikantny i bazuje na czerwonej papryce oraz papryczkach chilli. Natomiast sos mojo verde jest łagodniejszy, a jego bazą jest zielona papryka i zioła. Ciekawostką jest to, że sosy mojo rojo i mojo verde w każdej restauracji smakują inaczej i mają inną konsystencję. Wszystko przez to, że jest kilka szkół robienia sosu.
To kolejna rzecz, obok której nie można przejść obojętnie na wyspie. Są to plastry koziego sera opiekane na grillu. Nie jest to pierwszy lepszy ser, trzeba wiedzieć, który nadaje się na grilla, aby nie rozpłynął się przed podaniem. Grilowany ser jest podawany przede wszystkim z lokalną marmoladą z papryki i orzechami lub z sosami mojo rojo i verde.
O tym daniu chyba słyszał każdy, kto chociaż raz odwiedził Hiszpanię. W końcu paella to tradycyjne hiszpańskie danie, które pochodzi z Walencji i występuje w różnych odmianach. Paella składa się przede wszystkim z ryżu i owoców morza, jednak są też wersje z kurczakiem czy warzywami.
Będąc natomiast na Teneryfie koniecznie odwiedźcie małą knajpę La Bodeguita w Playa San Juan, którą prowadzi Pedro de Gracia. Naszym subiektywnym zdaniem jest to prawdopodobnie najlepsza paella z owocami morza na całej wyspie. Więcej o paelli przygotowanej w La Bodeguita przeczytasz w artykule „To prawdopodobnie najlepsza paella na Teneryfie”.
Będą to z całą pewnością jedne z najlepszych krewetek, jakie jedliście w swoim życiu. Są to krewetki serwowane w niewielkich kamionkowych miseczkach, które są zapiekane w oliwie z dużą dawką czosnku, opcjonalnie z dodatkiem papryczki chilli, natką pietruszki, brandy lub sheryy. Krewetki trafiają na nasz stół jeszcze we wrzącej oliwie, ponieważ są ściągane prosto z ognia.
Kolejną rzeczą, którą warto spróbować będąc na Teneryfie (nawet jeżeli nie lubicie słodkich trunków) jest likier bananowy. Jest on produkowany na bazie lokalnych bananów, które są o wiele słodsze, niż te sprowadzane do Polski z Ekwadoru. Likier bananowy jest żółty i niezwykle aromatyczny, zawiera około 20% alkoholu.
Churros to paluszki o przekroju w kształcie gwiazdy, które wyrabiane są z ciastka pączkowego i smażone na głębokim oleju. Można ich spróbować w lokalnych churreriach oraz w większości knajp na wyspie. Churrosy są podawane zawsze z dodatkiem gorącej czekolady, w której możemy je maczać.
Zachody słońca na Teneryfie - zobacz, gdzie są najpiękniejsze!
Sangria to hiszpański poncz przygotowany na bazie czerwonego wina i owoców z dodatkiem lodu. Każda restauracja ma swoją recepturę na przygotowanie sangrii i nigdzie nie będzie smakowała tak samo. Do Sangrii można dodać dowolne owoce takie jak np. truskawki, banany, jabłka czy winogrona. Hiszpanie bardzo często piją sangrię do obiadu lub kolacji.
Kiedy słyszysz słowo ""tortilla" myślisz o płaskim placku pszennym lub kukurydzianym. Jednak hiszpańska tortilla to zupełnie inne danie, które z meksykańskim plackiem nie ma nic wspólnego. Hiszpańska tortilla to omlet przygotowywany z jajek i ziemniaków oraz innych składników jak np. chorizzo lub cebula. Na Teneryfie jest podawany na ciepło zarówno na śniadania, obiady i kolacje, jak i na zimno jako tapas.